top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEvi Hofmans

Woordvoerder, of eerder "woordvoorbereider"?

Wanneer je aan mensen vraagt om de taak van een woordvoerder te omschrijven zeggen ze vaak "Iemand die het woord voert hé. Toch blijkt het voeren van het woord slechts een klein percentage te zijn van het takenpakket als woordvoerder. 


Afgelopen weken sprak ik met verschillende woordvoerders. Ook zij vinden dat we het begrip “woordvoerder” niet al te letterlijk moeten nemen. 


Wat zeggen ze zelf?


Sara Vercauteren (voormalig woordvoerder van DPG Media) zegt dat woordvoerders slechts minder dan 1 procent van de tijd voor de camera verschijnen. Het takenpakket van een woordvoerder bestaat voornamelijk uit: het voorbereiden van vragen, communiceren met journalisten achter de schermen, quotes voorbereiden en nog veel meer.

Samengevat, de gehele communicatie van een organisatie voorbereiden. 

Ook woordvoerders Sven Van Den Abbeele (K. Beerschot V.A.), Maaike Andries (Brussels Airlines)

en Peter De Meyer (Universiteit Antwerpen) stemden hiermee in. Volgens hen is er veel voorbereiding nodig, voordat men effectief het woord gaat voeren. In het verleden kregen ze vaak de titel “persverantwoordelijke”.


Toch houdt de job meer in dan enkel verantwoordelijk zijn voor de pers. Hierdoor hebben ze het een nieuwe, meer fraaie, benaming gegeven. Een woordvoerder. 


Tijdens mijn sollicitatiegesprekken in mijn zoektocht naar een stageplaats kreeg ik meermaals te horen dat je met het woord voeren zelf geen volledige dagen kan vullen. Zo besefte ik al snel dat mijn stageperiode veel meer zal inhouden dan enkel het woordvoerderschap.


Wat houdt een woordvoerder stage dan wel in?

  • Persberichten schrijven

  • Persvragen beantwoorden

  • Nadenken over het verspreiden van boodschappen

  • Het uitnodigen van pers bij een persmoment

  • Persmomenten organiseren

  • ...

Dit zijn dus vooral schriftelijke taken, kortom alles zorgvuldig voorbereiden. Zeker als student voer je zelf zelden het woord. Toch leer je zeer veel uit deze voorbereidingen. Daarnaast is meelopen, meeluisteren en meedenken ook erg leerrijk.


Wat denk jij?


Zullen we de term woordvoerder behouden? Of toch maar eens nadenken over een nieuwe benaming in de toekomst? Laat mij jouw mening en suggesties voor een gepaste titel weten! 


Tot in de volgende PREVIEW!


Evi

34 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2 Post
bottom of page