top of page

Mijn eerste keer … professioneel bellen!

  • Foto van schrijver: Evi Hofmans
    Evi Hofmans
  • 5 okt 2020
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 6 okt 2020

Zweethanden, trillende benen en een kloppend hart. Dat waren de symptomen die ik voelde toen ik voor de eerste keer moest bellen tijdens mijn studentenjob. 


Het was mijn eerste werkdag op mijn nieuwe baan als Student HR consultant bij het interimbureau AGO jobs & HR. Als consultant help ik werklozen bij het zoeken van een nieuwe job en help ik bedrijven bij het invullen van open vacatures. 


Hoewel ik op voorhand besefte dat ik erg veel zou moeten telefoneren, was het de eerste keer enorm spannend. Hoe spreek ik deze persoon aan? Wat als ik iemand fout aan de lijn heb? Zal ik kunnen antwoorden op lastige vragen? 


Duizend en een vragen schoten mij te binnen en het zweet brak me uit. Met een diepe adem ging ik ervoor. Resultaat? Een feilloos, vlot en vriendelijk gesprek. Hierna viel er een enorme last van mijn schouders. Ik besefte dat ik mij zorgen had gemaakt om niets. De telefoongesprekken in de toekomst gingen dan ook nog beter en beter. 


Ik besef dat deze “belangst” iets is wat vele mensen vandaag de dag ervaren. Waarom zijn we zo angstig om te bellen? Hoewel we iedere seconde van de dag een telefoon in onze handen dragen, is het gebruik van dit apparaat naast je oren voor velen een doodsangst. Uit een onderzoek van Motivaction (2018) blijkt 38 procent van de jongeren last te hebben van deze belangst.

“Jongeren blokkeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt. Ze vinden het eng om direct te reageren.”

In deze uitspraak van professor Peter Nikken kan ik mezelf herkennen. Het was vooral de angst om fouten te maken dat mij een stress gevoel gaf.


Als ik jullie een gouden tip mag geven. Wees steeds goed voorbereid. Neem een papiertje en schrijf alle informatie op die je zou kunnen nodig hebben tijdens het gesprek.

En hé, is het niet erg om niet te kunnen antwoorden op alle vragen. Informeer je en bel de betreffende persoon daarna even terug.


Maar LET OP! Vergeet deze persoon niet terug te bellen. "Anders ben jij diegene die geen commentaar geeft en iets te verbergen heeft", Maaike Andries, woordvoerder van Brussels Airlines

Heb jij een onvergetelijke belangst ervaring die je wil delen? Of heb je zelf nog goede tips om zonder stress te telefoneren? Feel free to comment onderaan deze post! 


Tot in de volgende PREVIEW!



P.S. Lees hier het volledige artikel over het Motivaction onderzoek.

تعليقات


Post: Blog2 Post
bottom of page